face

Ohjeet

materiaalipankki

Materiaalipankista löydät vastauksen etsimääsi kysymykseen. Vastaus voi myös löytyä usein kysytyt kysymykset-sivulta. Jos näin ei käy, ota meihin yhteyttä, etsitään ratkaisu yhdessä! Autamme mielellämme.

Testikäsittelyllä selvitetään lattian vaatima käsittelyaika halutun pidon saavuttamiseksi.

Tee testikäsittely mukana tulevien ohjeiden mukaisesti, se on helppoa.

Laattojen tulee olla TÄYSIN KUIVAT ja MAHDOLLISIMMAN PUHTAAT. Mikäli lattia ei ole puhdas, heikentää se lopputulosta ja sen takia on suositeltavaa puhdistaa testikäsittelyalue ennen testikäsittelyä.

Testikäsittelyn aikana testialueelle ei saa roiskua vettä.

Alueeksi riittää esim. 3kpl 10x10cm laattoja. Tee testikäsittely sivuun ja huomaamattomalle alueelle.

Käsittelyaika ensimmäisessä laatassa on 4min, toisessa 8min ja kolmannessa 12min.

HUOM! Jos kyseessä on musta tai hyvin tumma laatta, käsittelyaika ensimmäisessä laatassa on 1min, toisessa 2min ja kolmannessa 3min. Mikäli laatassa ei pitävyys lisääntynyt, tee testi uudelleen uusille testilaatoille ja käytä testilaattojen käsittelyaikoina 4/8/12min, kuten alkuperäisessä ohjeessa.

Kaada nokkapullosta testilaatoille reilusti LILAKI®:a. Levitä esim. pienellä harjalla LILAKI® tasaisesti testilaatalle. Testilaatan tulee olla KOKO VAIKUTUSAJAN REILUSTI MÄRKÄNÄ LILAKI®:sta, tarvittaessa lisää LILAKI®:a ja levitä harjalla tasaiseksi.

Käsittelyaikojen täyttyessä, pyyhi näiltä testilaatoilta LILAKI® pois huolellisesti ja muutamaan kertaan reilusti kostealla kankaalla. Lopuksi voit huuhdella koko testikäsittelyalueen haalealla vedellä.

VERTAILUN SUORITTAMINEN TESTIKÄSITTELYN JÄLKEEN

Käsiteltyjen ja käsittelemättömien laattojen pitävyydeneroa verrataan märkänä.

LILAKI®:n huomattava pitävyyden ero tulee esille, kun laatan pinnalla on saippua- tai shampoovettä.

Tunnustele laattojen välisiä kitkaeroja työntäen voimakkaasti sormilla viistosti eteenpäin.

Kokeile pitävyyden eroa eri käsittelyaikojen välillä ja vertaa niitä käsittelemättömään laattaan.

Vertailun jälkeen tarkastellaan kuivan laattapinnan visuaalisuutta. Hyvin tummien laattojen pinta voi hieman harmaantua. Tämä tasoittuu ajan kanssa ja mahdollista eroa ei juurikaan huomaa, kun koko tila on käsitelty.

Käsittelyajaksi valitaan se aika, missä pitävyysero käsitellyissä laatoissa alkaa tuntumaan. Kun sormet pitävät saippuaisella pinnalla, on pitävyys turvallisella tasolla.

Pidempi käsittelyaika ei lisää pitävyyttä tai paranna pitävyyden kestoa. Kun sormet pitävät saippuaisella pinnalla, on lopputulos paras mahdollinen.

LILAKI® toimii kaikilla laattapinnoilla ja pinnasta tulee pitävä.

Mikäli et saa huomattavaa pitoa LILAKI® testikäsittelyssä, ilmoita siitä meille, selvitetään asia. Vielä ei ole tullut vastaan laattaa, josta ei olisi saatu LILAKI®:lla turvallista ja pitävää.

Jos pitävyys testilaatassa ei lisäänny, syynä tähän saattaa olla:

  • laatan pinnassa ei ole ollut tarpeeksi LILAKI®:a. HUOM! Pinnan tulee olla reilusti märkä koko käsittelyn ajan ja harjatessa nesteen pitää hieman vaahdota
  • lyhyt käsittelyaika
  • laatan puhtaus
  • käsittelyn aikana roiskunut vesi tai vastaavaa.

Esipesu suoritetaan LILAKI® WASH pesuaineella hyvissä ajoin ennen liukkaudenpoistokäsittelyä, mieluiten edellisenä iltana.

Poista lattialta irtonainen roska; hiekat, hiukset yms. esimerkiksi imuroimalla.

Tyhjennä 100ml pesuainepullo kokonaan KAHTEEN litraan vettä. Kahdella litralla pesuvettä suorittaa hyvin 10m² esipesun.

Suorita huolellinen esipesu normaalia pesuharjaa käyttäen. Alue kannattaa harjata kevyesti kahteen tai jopa kolmeenkin kertaan läpi huolehtien, että pesuvettä on lattialla riittävästi. Kiirettä ei kannata pitää. Käsittelystä tulee sitä parempi, mitä puhtaampi laattalattia on. Riittävä vaikutusaika lattiassa on noin 10min.

Huuhtele lattia runsaalla haalealla vedellä.

Esipesun jälkeen tilaa ei kannatta käyttää, jotta lattia pysyy mahdollisimman puhtaana rasvasta ja muusta epäpuhtaudesta.

VINKKI

Olemme testanneet laattalattioiden pitävyyttä eri siivousmenetelmien osalta ja huomanneet, että harjapesussa pitävyys on parempi normaaliin pyyhintään verrattuna.

Esipesun suorittamiseen varrellinen harja on ehdottomasti paras. Kuten myös itse käsittelynkin tekemiseen.

Mikäli varrellista pesuharjaa ei ole vielä kotona käytössä, sellainen kannattaa hankkia. Laattalattian puhtaanapito helpottuu ja paranee.

Erityisesti LILAKI® liukkaudenpoistokäsittelyn jälkeen riittävän usein suoritettu harjapesu on suositeltavaa, näin pitävyys pysyy hyvänä ja säilyy mahdollisimman pitkään.

Liukkaudenpoistokäsittely tehdään mukana tulevien ohjeiden mukaisesti.

LIUKKAUDENPOISTO LYHYESTI

  1. Sumuta tasaisesti ja riittävästi. Sumutin kannattaa säätää niin, että LILAKI®:a tulee tarpeeksi ja tasaisena huntuna.
  2. Harjaa alue samassa järjestyksessä kuin sumutuskin on tehty. Harjatessa aine tulee näkyä märkänä pinnalla ja hieman vaahdota, tällöin sitä on riittävästi ja lopputuloksesta tulee mahdollisimman hyvä ja pitkäikäinen.
  3. Käsittelyn aikana pinta pidetään harjaamalla tasaisesti märkänä LILAKI®sta. Jos pinta alkaa kuivua lisätään ainetta. Pinnassa tulee olla LILAKI®:a reilusti ja harjatessa pinnan tulee hieman vaahdota.
  4. Käsittelyn aikana pinnalle ei saa roiskua vettä.
  5. Huuhtele lattia haalealla vedellä
  6. Huuhtelu suoritetaan samassa järjestyksessä kuin levityskin. HUOM! Huuhtele lattia riittävän hitaasti (samassa ajassa kuin sumutuskin), näin vaikutusaika on kaikkialla sama.
  7. Lattia on huuhtelun jälkeen heti käyttövalmis.
  8. Laita LILAKI® käsittelytodistustarra käsiteltyyn tilaan näkyville ja varmista testaamalla ohjeiden mukaisesti pitävyys puolivuosittain. Tarra toimii hyvänä muistuttajana. Näin varmistat jatkossakin turvallisen liikkumisen laattalattialla.

ESIVALMISTELUT

Suunnittele käsittely ja työjärjestys.

Huomioi käsittelyssä aineen sumutukseen menevä aika ja mitoita vain niin isot alueet kuin käsittelyaikana ehdit sumuttamaan, harjaamaan ja huuhtelemaan. Yhden 500ml pullon sumuttaminen käsisumuttimella kestää noin 4-5 minuuttia.

LILAKI® 500ml liukkaudenpoistopullolla käsittelee noin 4-6m². Meidän suositus mitoitettavalle alalle on 4m² per 500ml pullo.

Huomioithan, että jos laatoitus on likainen tai pinta muuten kulunut, käsittelyalue voi olla alle 4 neliötä per 500ml pullo.

Varmista että käytössäsi on tarvittavat työvälineet, huuhtelua varten on vettä saatavilla ja että vesi riittää koko alueelle, myös kauimmaiseen nurkkaan.

Käsittely tehdään koko alueelle missä liikutaan, myös reunat ja alueet missä vähemmän liikutaan, jotta vaarallisia liukkaita kohtia ei alueelle jää. Mutta esimerkiksi lauteiden alta lattiaa ei kannata käsitellä, koska siellä liikutaan harvemmin ja siellä liikkuminen on aina varovaisempaa.

Saman laattapinnan osa-alue käsittelyjä ei suositella. Siirtyessä samalla laatalla käsittelemättömälle ja liukkaammalle pinnalle, tulee liukastumisriski suureksi laatan pitävyyden muuttuessa.

Varmista, että käytössäsi on riittävät suojavälineet. Paketissa tulee mukana suojalasit ja -käsineet. Kertakäyttösuojakäsineet ovat testikäsittelyä ja esipesua varten, nitriilisuojakäsineet liukkaudenpoistokäsittelyä varten. Lisäksi tarvitset puhtaat suojakengät ja riittävän vaatetuksen roiskeita vastaan. Suojaudu niin, että roiskeita ei voi lentää päällesi. Jos tilan ilmanvaihto on heikko, käytä lisäksi hengityssuojainta. Käsittelystä tulee pesuainemainen voimakas tuoksu. Käsiteltävää tilaa ei kannata tuulettaa muuhun asuinhuoneistoon.

KÄSITTELY

Vaihda sumutin LILAKI® liukkaudenpoistopulloon. Suutin kannattaa säätää niin, että ainetta tulee harsona, helposti ja riittävästi. Pinnan tulee olla sumutuksesta selvästi märkä LILAKI®:sta.

Tee sumutus kerralla koko käsiteltävälle alueelle järjestyksessä aloittaen vesipisteen läheltä nurkasta. Sumuta lattialle tasaisena kerroksena. Älä sumuta muille pinnoille.

Aloita harjaus. Suorita harjaus samassa järjestyksessä kuin sumutuskin. Harjaus on tärkeässä roolissa käsittelyssä, liukkaudenpoistosta tulee tasaisempi mitä nopeammin harjaus saadaan aloitettua ja aine levitettyä harjalla lattiaan.

HUOM! Harjauksessa voima ei ole valttia, vaan harjauksella laatan pinta pidetään tasaisesti LILAKI®:sta märkänä ja samalla saumoihin valuva LILAKI® saadaan nostettua takaisin laatan pinnalle. Kun harjatessa pinta hieman vaahtoa, on LILAKI® riittävästi.

Lisää LILAKI®:a tarvittaessa, jos pinta alkaa kuivua. Harjaa alue samalla läpi ja vältä lammikoiden syntymistä pinnalle.

Huuhtele käsitelty alue huolellisesti runsaalla haalealla vedellä. Tee huuhtelu samassa järjestyksessä ja ajassa kuin sumutuskin. Näin käsittelyaika on sama kaikkialla.

Huuhtelun jälkeen käsittely on valmis ja tila heti käyttöönotettavissa.

VINKKI

Lattialle kannattaa jättää pieni alue käsittelemättä, sijoitus sivuun niin, että liukkaus ei voi aiheuttaa vaaraa kenellekään. Puolen vuoden tai vuoden päästä, voi alueiden pitävyyttä verrata keskenään saippuaveden avulla. Tämä kannattaa merkitä kalenteriin, koska näin voi seurata liukkauden muuttumista lattiapinnassa ja varmistaa oman lattian hyvä pito myös tulevaisuudessa.

Tee joskus helppo liukkaustesti. Heitä saippuaa ja vettä lattialle, lipsahtaako? Jos lipsahtaa, muista LILAKI®.

Saman vinkin voit heittää ohimennen naapurillekin 😉!

LILAKI® 500 ml liukkaudenpoistopullolla käsittelee noin 4-6m².

Esimerkiksi 12m² käsittelyyn tarvitaan tuotepaketti ja yksi-kaksi lisäpulloa menekistä riippuen.

Suosituksemme on, että menekki lasketaan 4m² per pullo. Saavutettava ala riippuu laatasta ja sen pinnasta, laatan puhtaudesta, lämpötilasta, kallistuksista, ilmanvaihdosta ja muista vastaavista seikoista. On tapauksia, jossa pullolla on käsitelty jopa 6 m², mutta mitoituksessa tätä ei kannata käyttää.

Mikäli ainetta ei käytetä laatan pinnassa riittävästi, ei lopputuloksesta tule niin hyvä ja kestävä, kuin olisi mahdollista.

Jos ainetta jää yli, kannattaa se säästää seuraavaan käsittelykertaan, koska aine säilyy vuosia. Säilytys lämpimässä korkki suljettuna ja auringon valolta suojattuna.

Miten riittoisaa LILAKI®:n on?

Riittoisuuteen vaikuttaa moni seikka:

Lattian kaadot

Jos lattiassa on huomattavat kaadot, aine valuu laatan pinnasta herkemmin pois ja pintaa on vaikea pitää märkänä käsittelyn aikana. Tällöin LILAKI®:a myös kuluu enemmän.

Laatan tai tilan lämpötila

Jos tila/laatta on kuuma, esimerkiksi kyse saunan lauteista tai lattialämmitys on suurella, LILAKI®:a haihtuu laatan pinnasta käsittelyn aikana ja LILAKI®:a myös kuluu enemmän.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihto haihduttaa ainetta laatan pinnasta, esim. jos korvausilma tulee oven alta, kuivuu oven edusta muuta tilaa herkemmin ja tähän kohtaan LILAKI®:a täytyy lisätä useammin. Ilmanvaihtoa on kuitenkin hyvä pitää päällä, jotta pesuainemainen voimakas tuoksu voidaan tuulettaa.

Laatan puhtaus

Esipesun jälkeen lattia on puhdas saippuajäämistä ja muista epäpuhtauksista, esim. rasvasta. Mikäli laatan pinta ei ole puhdas, käsittelyaika on pidempi ja ainetta kuluu enemmän. Tämä on hyvä huomioida testikäsittelyssä. Jos testikäsittelyssä pitävyyttä ei löydy 12min käsittelyajalla, syy todennäköisesti on pinnan puhtaudessa. Tällöin voi testikäsittelyn uusia samaan kohtaan. Ensimmäinen käsittely on toiminut ns. esipuhdistuksena.

Mikrosementti ja saumaton tai pienisaumaiset lattiat

On kohteita, jossa LILAKI® on parantanut mikrosementtipinnan pitävyyttä. Hyvin todennäköisesti mikrosementin lakkakerros sisältää muoviainesosia, joihin LILAKI® ei pysty vaikuttamaan. Mutta tämä selviää vain kokeilemalla.

Käsittelyaika on todennäköisesti pidempi kuin perinteisellä laattalattialla.

Menekki saumattomalla lattialla on pienempi, koska laattalattian saumoihin ei ainetta pääse valumaan. Riittoisuus saumattomalla lattialla on noin 6-10m2 tyypistä riippuen.

Vastaavasti laattalattia, jossa on huomattavan pienet saumat, riittoisuus voi olla hieman suurempi. Ensimmäisellä käsittelykerralla on kuitenkin syytä laskea menekki 4m² per 500ml pullo mukaisesti.

Laatan koko

LILAKI®:n riittävyys 4-6m² per 500ml pullo on keskiverto tulos 10x10cm laatalle, jossa on normaalit 3mm saumat.

Jos laatta on suurempi, riittoisuus saattaa olla keskivertoa suurempi.
Vastaavasti, jos kyseessä on mosaiikkilaatoitus, riittoisuus saattaa olla keskivertoa pienempi.

Käsittelyn aikana LILAKI®:a valuu laatan kuperuuden vuoksi saumoihin. Tämän vuoksi saumojen määrä ja koko vaikuttavat riittoisuuteen. Harjaamalla LILAKI®:a saadaan nostettua takaisin laatan pinnalle ja tämä parantaa riittoisuutta.

Tuotepaketti sisältää tarvittavat suojavälineet. Lisäksi tarvitset puhtaat jalkineet ja riittävän vaatetuksen roiskeita vastaan. Käytä näitä ja suojaudu niin, että roiskeita ei voi lentää päällesi.

Mikäli ilmanvaihto tilassa on heikko, voit käyttää lisäksi hengityssuojainta. Käsittelystä tulee pesuainemainen voimakas tuoksu. Käsiteltävää tilaa ei kuitenkaan kannata tuulettaa muuhun asuinhuoneiston tilaan, mikäli käsiteltävää tilaa ei saada tuuletettua.

Kun LILAKI® liukkaudenpoistokäsittely on tehty, siivouksella ja puhtaanapidolla on suuri merkitys pitävyyteen.

Käsittelyn jälkeen hoito-ohjeet ovat yksinkertaiset. Säännöllinen pesu harjausmenetelmin (käsin tai koneellisesti) perinteisillä hyvillä puhdistusaineilla. Lattian huuhtelu ja kuivaus käytön jälkeen ovat tärkeitä, esim. kylpyhuoneessa suihkun jälkeen huuhtelu ja lastalla kuivaus. Näin laatan lasituspinnan mikrohuokoset saadaan pidettyä auki mahdollisimman pitkään ja pitävyys pysymään hyvänä.

Rajoituksia ei ole puhtaanapitokemikaalien tai -työvälineiden osalta. Myöskään lämpötilan osalta ei ole rajoituksia, esim. kiukaan kuumuus tai talvella pakkanen ulkona.

Lattian pelkkää pyyhintää, ns. luuttuamista, ei laattalattioille suositella, koska tämä menetelmä lähinnä siirtää epäpuhtauksia lattiassa.

Koska laatan pintaan ei tule mitään pinnoitetta, kalvoa, teippiä tms, joka voisi liueta pois kemikaalien vaikutuksesta, ei pesu- ja puhdistusaineilla ole rajoituksia.

Mikäli huomataan, että pitävyys alkaa heikkenemään, suoritetaan laattalattialle ns. käyttöönottopesu ennen kuin pinnan huokosissa olevat epäpuhtaudet alkavat kovettumaan ja kivettymään. Tämä palauttaa pitävyyttä. Mikäli tämä ei riitä, on aika uusia LILAKI® liukkaudenpoistokäsittely.

LILAKI® liukkaudenpoisto on todella kestävä. Kesto riippuu paljon tilasta ja sen käytöstä.

Esimerkiksi julkisissa tiloissa, kuten uimahalleissa ja kylpylöissä, käsittely kestää jopa yli kaksi vuotta. Kotitalouskäytössä kestävyys on vähintäänkin sama.

Lattian puhdistaminen säännöllisesti on tärkeää, jolloin pitävyys säilyy mahdollisimman pitkään. Koska laatan pintaan ei tule mitään pinnoitetta, kalvoa, teippiä tms, joka voisi liueta pois kemikaalien vaikutuksesta, ei pesu- ja puhdistusaineilla ole rajoituksia.

Eteistiloissa tai muissa tiloissa, joissa liikutaan ulkojalkineilla, kestoaika on luonnollisesti lyhyempi kuin tiloissa, joissa liikutaan puhtain paljain jaloin.

Materiaalipankki

Ladattavat, pdf-muotoiset esitteet, käyttö- ja hoito-ohjeet sekä testikäsittelyohjeet. Tiedostot avautuvat uuteen ikkunaan.

LILAKI